gagaface.pl

Lifestyle Blog

Słoma
Lifestyle

Słoma – naturalny nawóz?

Kalendarz rolniczy obejmuje pełne dwanaście miesięcy i jasno wskazuje nam, jak należy postępować w danym okresie. To bardzo przydatne – kalendarz rolniczy pozwala nam monitorować prace i upewnić się, że o niczym nie zapomnieliśmy. Warto więc korzystać z jego pomocy – tym bardziej, że zawiera on nieraz dodatkowe porady i ciekawostki, które przydadzą się na roli. Jedną z nich jest kwestia słomy, z którą czasem nie do końca wiemy, co zrobić. Podpowiadamy!

Czy słoma może być naturalnym nawozem?

Słoma to cenne źródło różnego rodzaju mikro- i makroelementów, co czyni ją bardzo dobrym rodzajem nawozu. Warto mieć jednak na uwadze, że słoma rozkłada się powoli, toteż nie spełni swojej funkcji z marszu. Jeśli jednak zaczekamy, efekty na pewno nas zadowolą. Jeśli bardzo zależy nam na czasie, możemy przyspieszyć jej rozkład za pomocą specjalnie dedykowanych preparatów.

Słoma jest dobrym rodzajem nawozu. Dzięki jej zastosowaniu możemy uzupełnić część składników utraconych podczas wynoszenia plonów. To również szansa na wyrównanie bilansu materii.

Czego dokładnie dostarczy nam słoma?

Kalendarz rolniczy niestety szczegółowo nie odpowie nam na to pytanie, dlatego zrobimy to my! A odpowiedź, jak zwykle, brzmi – to zależy. Konkretnie od rodzaju słomy. Jeśli jednak zależy nam na ogólnej i uniwersalnej odpowiedzi, na pewno należy wspomnieć o pierwiastkach takich jak: magnez, potas, wapń, czy także cynk. W słomie możemy znaleźć również fosfor, który stymuluje rozwój mikroorganizmów. Podobną, bardzo ważną funkcję pełni, również azot.

Jak właściwie rozdrabniać słomę?

Rozdrabnianie słomy to długi proces, którego przebieg może mieć kluczowe znaczenie dla jej późniejszego użycia. Pierwszym aspektem, na który musimy zwrócić uwagę, jest ścięcie słomy do właściwej długości, czyli około 10 centymetrów. Jeśli planujemy zastosować ją na cięższej glebie, długość powinna wynieść 6 centymetrów. Najlepsza słoma to ta ścinana w okresie zbiorów.

Jeśli uda nam się ją właściwie rozdrobnić, słoma lepiej spełni swoją funkcję. Warto zwrócić uwagę na to, by została równomiernie rozłożona – tylko to zapewni nam odpowiednią dawkę nawozu na całym terenie.

Dlaczego słoma jest dobrym nawozem?

Pozostawienie na polu słomy może mieć naprawdę dobry wpływ na kondycję naszego terenu. Zapewniamy wówczas glebie naturalny nawóz, który zawsze jest najlepszym wyborem – na pewno lepszym, niż sztuczne preparaty, które nie zawsze mają w sobie tylko to, co dobre. Każdy z nas wie jednak najlepiej, czego potrzebuje i co działa u niego najlepiej.

Jeśli z jakichś względów nie zdecydujemy się na użycie u siebie naturalnego nawozu w postaci słomy, istnieje również opcja sprzedania jej. To na pewno solidnie podreperuje nasz budżet, dlatego nierzadko mówi się, że nie wszyscy mogą pozwolić sobie na słomiany nawóz. Nie jest to jednak sprawa jednowymiarowa, bo wszystko zależy od cen, jakie w danym momencie panują na rynku. Jeśli opłata za słomę nas nie satysfakcjonuje, warto ją zostawić i wykorzystać jako nawóz lub wykorzystać inaczej. Kalendarz rolniczy na pewno znajdzie dla niej jakieś inne zastosowanie!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *